piątek, 29 marca 2013

Pocky

Znalazłam ostatnio chyba na jednym z blogów przepis na znany japoński przysmak POCKY.
Oto on :

Składniki:
 1/2 szklanki mąki chlebowej (pszenna albo żytnia, <lepsza przenna>)
 1/3 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 1/2 łyżki miodu
1 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej


Przygotowanie:
1) Do miski wsypać drożdże, wlać letnie mleko i mieszać aż do połączenia składników. Dodać mąki, cukier puder, sól oraz miód. Składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach.
2) Dodać masło z 60 ml wody, kontynuować mieszanie aż ciasto stanie się mocne i elastyczne. (Jeśli jest za rzadkie- dosypać mąki pszennej albo żytniej, zależy jakiej wcześniej używaliście).
3) Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
4) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Podzielić ciasto na dwie części i wyrabiać je aż będzie gładkie. Rozwałkować ciasto na prostokąt , grubości ok. 4mm. Używając linijki i noża ciąć na paski (5mm x 15cm. ). Przenieść je na lekko posmarowaną tłuszczem (np. masłem) blachę do pieczenia.
5) Piec w piekarniku około 10-15 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.

Polewa: 
Gotowe Pocky możemy obtoczyć w:
-czekoladzie mlecznej i chilii w proszku (to trochę dziwna polewa, ale jak kto lubi.. ja to znalazłam w internecie XD Osobiście polecam raczej bez chilii XD)
-czekoladzie białej i wiórkach kokosowych
-lukrze



Źródło przepisu TUTAJ

2 komentarze:

  1. Ohhhh, jakże ja bym zjadła pocky :D. Może wypróbuję kiedyś ten przepis ;).

    www.neko123chan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałyśmy Cię do stworzonego przez nas taga. :) Więcej informacji: http://tworczosc-qani.blogspot.com/2013/04/anime-alfabet-tag.html#more

    OdpowiedzUsuń