sobota, 24 listopada 2012

Dango

Co to jest dango?
Więc Dango ma 2 określenia :
Japońskie kulki ryżowe w kolorowej polewie, lub Dango jako słooodkie, kuliste stworki, które wystąpiły w Clannadzie jako pluszaki Nagisy (głównej bohaterki) oraz jako Ending.

Przepis na Dango :
Składniki:
Kuleczki:
3 szklanki mąki ryżowej (ze sklepu ze zdrową żywnością),
Jedna trzecia szklanki wody,
Sos:
1 szklanka cukru,
Dwie lub trzy łyżki sosu sojowego,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
Dwie/trzy szklanki wody,

Sprzęt:
Naczynie do gotowania na parze lub sitko i garnek z pokrywką,
8 patyczków do szaszłyków,
Miska,
Rondelek,
Piekarnik (najlepiej z grillem),

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Powoli dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak,żeby powstała elastyczna kula, łatwa do wyrabiania w rękach (jak się rozpada dodajemy wody, po kilka kropel, a jeżeli jest ciapa, to dosypujemy po troszkę mąki). Jak już mamy w dłoniach kule ciasta, wyrabiamy je przez około 3 minuty. Dzielimy ciasto na pół i jeszcze na pół i kolejny raz na pół itd. Żeby otrzymać 32 male kawałeczki ciasta. Robimy z każdego kuleczkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku. (Tu zacznij rozgrzewać piekarnik). Gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest miękkie w środku i jeżeli tak to wyciągamy.

* Jeżeli chcecie większe kuleczki, to robimy ich 16 i używamy tylko 4 patyczków.
* Jeżeli używasz sitka i garnka, a sprzęt nie do końca do siebie pasuje  zatkaj dziurę między garnkiem a sitem ściereczką,żeby nie uciekała para. Jeżeli tego nie zrobisz, będzie się gotowało w nieskończoność.

Nabijamy po 4 kulki na patyczek. Włóż do piekarnika (najlepiej opcja grill, ale jeżeli nie masz to trudno i tak wyjdzie^^). Jak zaczną się rumienić od razu wyciągamy -  mają być jeszcze białe i jakby polakierowane
W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy na ogniu, aż się rozpuści cukier. Osobno mieszamy 2 łyżki mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Po jednej łyżce wlewamy do mąki płyn z rondla, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Wlewamy dopiero, gdy zawartość rondla bardzo mocno się gotuje. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.
Po wyjęciu dango z piekarnika polewamy sosem (gorącym).


Mam nadzieję, że się wam przyda ^^
A teraz jak wygląda gotowe Dango :



































Ending :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz